WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Нефільтрований віскі.

…в цілому, технологія виробництва віскі досить цікава, а навколо холодної фільтрації віскі ведеться безліч суперечок. Одні стверджують, що віскі безсумнівно необхідно фільтрувати. Інші стверджують, що якщо віскі фільтрувати, то його смак буде зовсім іншим. Хто ж правий? Давайте розберемося.

Мета фільтрації віскі

Для чого взагалі фільтрують віскі? Для того, щоб під час його охолодження, наприклад, коли ви п’єте його з льодом, він не ставав каламутним. Справа в тому, що нефільтрований віскі при охолодженні каламутніє. Тобто, по своїй суті, фільтрація віскі має естетичний характер. Деякі виробники хочуть, щоб їх продукт був завжди чистий і прозорий. Тільки і всього.

Віскі і лід

В якості примітки варто зауважити, що пити віскі з льодом не рекомендується. Лід значно знижує температуру напою, відповідно, втрачається величезна частина аромату і смаку віскі. Плюс до всього, віскі розбавляється водою в той час, коли лід тане. Немає нічого поганого в тому, щоб розбавляти віскі водою, але далеко не таким способом.

Загалом, всі розуміють негативні впливу льоду на скроні, але факт залишається фактом: багато це роблять. Як раз, саме з цієї причини виробники і займаються такою фільтрацією.

Технологія фільтрації віскі

Яким же чином фільтрують віскі? Його, власне, і фільтрують методом охолодження [chill filtering], а саме, віскі сильно охолоджують. Наявні в ньому жири і протеїн кристалізуються, випадають в осад і видаляються. Метод холодної фільтрації віскі відносно простий.

Фільтрація віскі і його смак

Отже, дійсно фільтрація віскі впливає на його смак? Теоретично, впливає. Якщо задуматися, то якщо з напою штучно видаляти будь-його частинки, то, швидше за все, він зміниться. Але це тільки теоретично. На практиці зміна смаку відсутня.

Але ближче до справи. Існує безліч явищ, які впливають на колір і смак віскі, але з роками на практичному досвіді було доведено, що фільтрований віскі від нефільтрованого відрізнити неможливо. У тому сенсі, що людина звичайними методами [аромат, смак, зовнішній вигляд] це робити не може.

Штучне підфарбовування

В якійсь мірі холодну фільтрацію можна зіставити з штучним підфарбовування віскі. Багато винокурні займаються тим, що додають в напій карамель, щоб надати йому бажаний колір. Але на смак це підфарбовування не впливає.

У якийсь момент тема фільтрації шотландського віскі серйозно обговорювалася і, здавалося, можна було б поставити крапку, але періодично вона все продовжує і продовжує спливати. Можна знайти велику кількість експериментальних даних і, загалом, можна спробувати самим провести експеримент. Це не так складно. Віскі не стає гірше і не стає краще від фільтрації. Він, умовно розмірковуючи, залишається таким же.

Пийте віскі і будьте здорові. beercop.com

Рейтинг@Mail.ru