WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Колір віскі.

…поза всяких сумнівів, колір шотландського віскі є предметом багатьох суперечок і обговорень. Існує кілька теорій, але я пропоную звернутися до практики. Отже, давайте розберемося. Відразу треба згадати, що мова йде тільки про односолодових [single malt] версіях цього напою.

Трохи про технології

У первісному вигляді віскі це біляста і прозора рідина. Це міцне зілля і, в принципі, його теж можна пити. Надалі віскі поміщають в бочку, де він і набуває кольору.

У Шотландії використовують різні техніки витримки. Чільних виду бочок стратегічно всього лише два:
[1] бочки з-під американського бурбона
[2] бочки з під європейського шеррі [солодке вино].

Перші зроблені з американського дуба, а другі з європейського. Цікаво, що другі за вартістю значно перевищують перші. Важливе зауваження: на сучасному ринку можна зустріти й інші бочки в індустрії віскі: з-під вина, з-під портвейну і так далі, але в цій статті пропонується обговорити тільки цих два основних види.

Американські бочки

Американські бочки надають віскі легший та, в загальному сенсі, більш світлий колір. В той час, як європейські бочки надають йому колір більш темний і глибокий. Відповідно, коли ви бачите темний віскі, поцікавтеся, в бочці якого типу цей віскі витримувався.

Темний віскі

Існує помилкова думка, що чим темніше віскі, тим він доросліший. Це абсолютно не так. Наприклад, віскі п’яти років в бочці шеррі може мати такий же колір, як і віскі п’ятнадцяти років в бочці бурбона. Чи означає це, що перший з них краще? Відповідь очевидна: зовсім ні.

Багаторазові бочки

Далі ще цікавіше. Бочки використовують багато разів. Як правило, три рази. Іноді чотири. Один «раз» представляє з себе, умовно кажучи, десять років. По суті, термін життя одного бареля становить 30-40 років.

Що мається на увазі? Бочку обпалюють зсередини, і вона стає пористою, тому при приміщенні напою всередину, він відносно швидко набуває колір бочки. Потім бочка і віскі старіють, і віскі переливають. Потім бочку обрізають зсередини і знову ліплять. І так кожні десять років. Очевидно, що кожен раз бочка стає все тонше і тонше. Тому десять років у новій бочці ніяк не можна порівняти з десятьма роками в бочці старої. Шотландці жартують на цю тему, мовляв, це, як заварювати пакетик чаю чотири рази.

Що впливає на колір віскі?

Отже, що ми маємо на даний момент? На колір впливають:
[1] тип бочки,
[2] вік [тривалість витримки],
[3] і те, в який раз її [бочку] використовують.

По суті, мистецтво виробництва віскі є мистецтвом правильної маніпуляції бочок. Не більше і не менше.

Але зробимо крок ще трохи далі. Односолодовые віскі це винахід новітньої історії. Такий тип віскі з’явився зовсім недавно. Не у всіх компаній є можливість видавати на ринок дорослий віскі банально тому, що він ще не встиг постаріти. Що ж відбувається в цьому разі?

Трюки маніпуляції бочками

Про смак віскі і про те, як він змінюється в різних бочках, ми поговоримо наступного разу. Зараз нам цікавий саме колір. Так от, компанії придумали якийсь трюк змішування різних партій. Ну, наприклад, ви збираєтеся продавати віскі віком до 17 років. Ви витримуєте його в бочках обох типів, а потім змішуєте їх. Або інший варіант: витримати спочатку в одному типі бочок, а потім в іншому. Виходить те, що називається doublewood віскі, тобто, віскі, який витримувався в обох типах бочок.

Це робиться для того, щоб додати віскі більше кольору і більш спокійний смак. Вважається, що будь-яку більш-менш «невдалу» партію віскі в бурбонових бочках можна виправити парою-трійкою років в бочках шеррі. Зрозуміло, що з точки зору маркетингу звучить більш привабливо, якщо написати на пляшці слово double- або triple-. Мовляв, така і була задумка. Можна помітно підвищити ціну.

Європейські бочки

До речі, тут теж цікаво. Справа в тому, що самі по собі, бочки шеррі нічим не краще бочок бурбона, просто… наведемо паралель з пивом. Будь-яку «паршиву» партію пива можна завершити суворої хмельовий інфузією, і вийде міцний IPA [India Pale Ale]. І, загалом, люди будуть купувати міцний IPA, тому що такий ринок. Так от, бочки шеррі стали часто використовувати в якості маскування недостатньо цікавого продукту.

Правила нечесного віскі

Інвестиції в віскі вважаються не тижнями і місяцями, як у випадку з пивом, а вважаються вони десятками років. Тому якщо зникла тисяча бочок, то їх треба, скажемо прямо, рятувати.

У цьому сенсі, виробників цілком можна зрозуміти, і питання полягає не в тому, наскільки етично вони надходять. Питання полягає в тому, наскільки утворений в даній області споживач. Трохи докладніше на цю тему можна ознайомитися в статті: правила нечесного віскі.

Огляди односолодових віскі

…доступні на сторінках цього сайту: ОГЛЯДИ ВІСКІ

Рейтинг@Mail.ru