WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Бочки з під шеррі. [Sherry casks.]

…шотландці почали використовувати бочки з під шеррі для витримки віскі досить давно, а саме, в 18 столітті. Чому ж саме шеррі? Що особеннного в цих бочках?

Давайте розберемося.

Віскі і бочки шеррі

Треба почати з того, що шотландці в принципі люблять шеррі сам по собі. Перші згадки про його постачання в Едінбург датуються 1548 роком. Шеррі довго, але впевнено набирав свою популярність і до 18 століття став цілком поважним і високоповажним напоєм.

У Шотландії в бочках постачали не лише шеррі, але і вино і ром, і саме тоді виробники віскі звернули свою увагу на поставлені бочки. У Шотландії не сказати, що багато лісів, тому традиційно таке дерево вважалося вельми цінним матеріалом. Виробники витримували віскі в бочках з-під різних напоїв, але через роки саме шеррі вийшов перше місце.

Додаткова витримка

Необхідно згадати, що дуже часто витримку в бочках шеррі вважають додаткової. Мається на увазі, що основна витримка все ж проходить в бочках з-під американського бурбона, а потім витриманий віскі поміщають в шеррі. Таке поєднання стало дуже популярним інструментом у виробників. Трохи більш докладно про ці маніпуляції можна ознайомитися за посиланням: колір віскі.

Як шеррі впливає на віскі?

На цю тему ведеться багато розмов, і існують різні думки. Важливо розуміти наступне: великий вплив на віскі надає саме витримка в бочках з під шеррі. Мається на увазі, що сам по собі шеррі на віскі не впливає. Тобто, якщо в віскі фізично шеррі додати шляхом розбавлення, очікуваного ефекту не вийде.

Якщо просто витримувати віскі в бочках з європейського дуба, то очікуваного ефекту теж не вийде. Справа в тому, що бочка вбирає в себе до 10 літрів шеррі під час витримки. І тільки після того, як в цю ж бочку поміщають віскі, запускаються ті процеси, які і надають потрібний нам результат. Зрозуміло, що цей результат був виявлений через роки досвідченим шляхом.

Присмак шеррі

Отже, які ж основні характеристики віскі, який витримували у таких бочках? Частіше всього це буде «густий» і фруктовий віскі, нерідко з присмаком «соковитою сливи» або сухофруктів. Деякі характеризують такий присмак, як квітковий присмак або присмак солодкого апельсина. Можливі відхилення в ту або іншу сторону, але якщо в цілому, то віскі буде мати ухил у м’яке і солодке напрямок.

Рейтинг@Mail.ru