WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Si të saktë shqiptojnë emrat e markave të Uiski uiski?

…ne duhet të fillojë me faktin se Skoceze markë [uiski] quajnë “terrorit” e jo vetëm ata që nuk dinë anglisht. Madje edhe ato për të cilët anglishtja është gjuha e tyre amtare, të bërë në emër të shumë gabime. Kjo është e vërtetë, dhe nuk ka absolutisht asgjë për t’u turpëruar të. Ne do të shohim se çfarë është ajo.

Në Përgjithësi, nuk ka asgjë befasuese në faktin se këto emra janë të gabuara. Kjo ndodh më shpesh, sepse ata kanë Turkmenisht [turkmenisht] rrënjët. Turkmenisht-anglisht [moderne] ende shumë të ndryshme.

Theks

Si për të shpallë emra të tillë të saktë në gjuhën ruse? Le të fillojmë me gjërat e rëndësishme si theks. Ne kemi zgjedhur një e trashë fontin e shkronjave, e cila beri theks [ose më shumë stres] në fjalë. Disa shembuj?

Për shembull, shkrimi [single malt whiskey] glenvDhedikh, ne do të thotë theks në rrokjen e dytë dhe të shkruarit Përtë gjuajturMbiShen që do të thotë theksin në dy rrokje të parë dhe të tretë. Siç e dini, në anglisht dhe Turkmenisht] theks lundrues dhe mund të, në një fjalë, për të formuar të ashtuquajturat hapat [shkallët].

Читайте также:  Pse ju nuk duhet të përzihen me alkool, pse ajo është e nevojshme për të rritur shkallën... dhe mitet e tjera.

Kështu që nuk ju shkoni..

aberfeldy = NjëburferLDI [emri i qytetit]
aberlour = DheBerlDhe tëndërgjegjshëm [emri i qytetit]
ailsa gjirin = DheLSA Bay
ardbeg = Dhegbag [vogël në shputë]
një ardbeg oa = Dhegbag EN Mbidhe [emri i rajonit në ishullin e Islay]
ardbeg corryvreckan = Dhegbag coevreKen
auchentoshan = PërgjuetiRrethShen [fushë në buzë]
aultmore = ALTMR [madhe Creek]
balblair = topineR [një fermë në fushat]
ballechin = Balerhin
balvenie = e Balviuhasnjë
benriach = benrDheOh
benromach = banr eRrethmach-u
bowmore = BOMPërR
bruichladdich = brucklDhedi
bruichladdich octomore = brucklDhedi tomor
bunnahabhain = një BooneDheverërave [goja e lumit]
caol ila = numri DheLa [të shëndoshë — Ishuj — Islay]
cardhu = KDheRDU [black rock]
chivas regal = WDheju RDheGal
cragganmore = kragensR [lartë rock]
craigellachie = CraigeLAHI [kodrën shkëmbore me lartësi]
dalmore = dDheLOR
dailuaine = dhaun
dalwhinnie = dhamipa
edradour = edradDhe tëndërgjegjshëm
glen garioch = Glen g, Dheri e [emri i lokacionit]
scotia glen = Glen SKSha
glenallachie = GlenDhelachi [shkëmbore luginën]
glendronach = gjëndërafër
glenfiddich = glenvDhedikh [dreri luginën]
glenglassaugh = glangDheme
glenkinchie = GlancDheNCI [emri i luginës]
glenlivet = GlennDheVit [luginën e lumit të Jetojnë]
glenmorangie = Glennvarg [luginën e paqes]
glenmorangie quinta ruban = Glennvarg për tëDheNTA FSHIJDhen
glenrothes = Glenn eRreththuc [th = thud]
inchmurrin = INMKanëRin [emri i ishullit]
kilchoman = calhnjeri
kilchoman makirit gjirin = calhnjeri mDheHeer bdth
kilchoman sanaig = calhPërnjë njeri meuhnig
laphroaig = LFRnë Lidhje meg
lagavulin = LahavKanëtë lyna [mulli luginën]
ledaig = LehDheg
macallan = MakNjëlen
mortlach = mMbirtlich
knockdhu anCnoc = nocdNga eNATË
oban = RrethBen [pak Gjirin]
port askaig = port Dheskig
pulteney = fKanëltni
royal brachla = pOhëngri brDheCL
strathisla = страthDheyla [th = thud]
talisker = tDheLisker
tamnavulin = tabnavKanëtë lyna [mulli kodër]
te bheag = thDheg
tomatin = TomDhekallaji

Читайте также:  Uiski me akull.

Tingëllon dhe x

Ajo është e lehtë për njoftim zërin e ch moderne Scots është theksuar ndryshe, në fjalë të ndryshme. Konsistenca në shqiptimin ndonjëherë është i pranishëm, por rregulla të qarta për këtë çështje nuk ka. Për shembull, liqeni Loch Ness është theksuar Japër Kryerjen e ajo me zë për të, por, natyrisht, nëse ju thonë, Jax Shkp, ju do të kuptoni pa probleme.

Rezultatet

Ne kemi prezantuar vetëm disa shembuj të shqiptimin e famshme (dhe jo aq] markave. Është e qartë se distilleries në Skoci janë shumë më shumë, megjithatë, duke përdorur këto relativisht të thjeshta të rregullave, ajo është e mundur për të lexuar pothuajse çdo emër. Nëse jeni të interesuar në ndonjë shqiptim ose theks që kemi humbur në këtë artikull pastaj të lënë komentet tuaja më poshtë dhe ne do t’i analizojë ato në detaje.

Читайте также:  Rregullat e padrejtë uiski.

Pini uiski dhe të jenë të shëndetshëm. beercop.com