WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Виски од островот Islay [Islay].

…дестилерија на овој остров се класифицираат како класичен и високо почитуван меѓу навивачите на peaty виски.

Листа на дестилерии на островот Islay [Islay]

1. Ardbeg
2. Bowmore
3. Bruichladdich
4. Bunnahabhain
5. Caol Ila
6. Kilchoman
7. Lagavulin
8. Laphroaig

* тоа како правилно да ги изговара имиња на брендови на виски?

Тресет виски

Она што е тресет виски? Тресет во старите денови во Шкотска, топлина своите домови и работни простории и во процесот на производство на виски тресет сушени слад, кои потоа се произведе финален производ.

Пијалок, за која се испостави, го имав истиот “чудно-изгорена” мирис и вкус. А малку повеќе информации на оваа тема може да се најде тука: виски тресет.

Читайте также:  Регионот Висорамнини. Градот На Edinburgh. [Edinburgh].


на сајтот од веб-сајтот highestspirits.com

Но, зошто е тоа на островот Islay [Islay] таква висока концентрација на познати тресет дестилерии? Дали постојат специјални тресет?

Сите малку тривијални. Во одреден момент, за греење на куќи и згради почнаа да ги користат јаглен, бидејќи тоа е поевтино од банални. Да се испорача на јаглен да Островите беше скапо и неповолно, па таму продолжи да се загрее на тресет, соодветно, и сушени malts исто така продолжение горење тресет.

Рецензии на виски од Isle на Islay [Islay]

Некои критики на whiskies од островот се достапни тука:
Ardbeg 10-
Ardbeg 18
На Ardbeg Оа Б-
Bowmore 12 Б
Bruichladdich Порта Шарлот Б
Bruichladdich Класичен Laddie Б
Bunnahabhain 12 C+
Caol Ila Sassicaia 2003 Б
Lagavulin 7
Lagavulin 8 C+
Lagavulin 16
Lagavulin Distillers Издание На-
Laphroaig 10 Б+
Laphroaig 25
Laphroaig Квартал Буре A-
Laphroaig Одберете Б+