WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Тресет виски.

…мода peaty еден слад [слад, peated единствен] Скоч виски е доста интересна појава. Каков вид Виски со smoky? Каков вид Виски со пуши? И, најважно: како виски добива на тресет вкус?

Тоа не е никаква тајна дека важна улога во перцепцијата на пијалок игра својот мирис, и перцепцијата на виски вкус можеби не е на прво место.

Она што е тресет виски?

Да почнеме од почетокот. Тресет во старите денови во Шкотска, топлина своите домови и работни простории. Така, во виски производниот процес и , исто така, тресет сушени слад, кои потоа се произведени пијалок.

Ова е тресет виски.

Виски, што се испостави, го имав истиот “чудно-изгорена” мирис и вкус. Тоа е доста тешко да се опише, но многу се опише овој мирис како мирисот на сланина, мирисот на пушеле храна, smoky гума мирисот, вкусот и мирисот на изгорена дрвна [haze вкус или јаглен], и слично.

Читайте также:  Нефилтрирани виски.

Peaty виски од Isle на Islay [Islay]

Најпознатата на пазарот на тресет примероци произведени на остров во Шкотска нарекува Islay , во русија, гласи: [Isla]. Таа се наоѓа на Северниот дел на Ирскиот брег.


на сајтот од веб-сајтот islayinfo.com

Примери [тресет виски]

Може да се претпостави дека овие примероци се изгорени повеќе и помалку изгорени. Еве неколку љубопитни примери од различни страни на спектар.

[1] Laphroaig 10 — more “изгорени”
Детален преглед на Laphroaig 10

[2] Lagavulin 16 — помалку “изгорени”
Детален преглед на Lagavulin 16

Но, зошто на островот Islay?

Дестилерија Laphroaig и Lagavulin се класифицираат како класичен и високо се почитуваат, сепак, како и сите други на островот Islay. Но, зошто е овој остров таква висока концентрација на познати тресет дестилерии? Дали постојат специјални тресет?

Читайте также:  Регионот е во Низините. Градот Единбург. [Единбург].

Сите малку тривијални. Во одреден момент, за греење на куќи и згради почнаа да ги користат јаглен, бидејќи тоа е поевтино од банални. Да се испорача на јаглен да Островите беше скапо и неповолно, па таму продолжи да се загрее на тресет, соодветно, и сушени malts исто така продолжение горење тресет.

На тресет е таму најчестите, и дестилерии на Islay [Islay] се стекна со репутација како тресет само поради тоа што беше скапо да ја испорача на јаглен.


фотографија од thestar.com

Во нашите денови peaty виски се произведува речиси насекаде во Шкотска и надвор, но до ден на повеќето еминентни тресет дестилериикои произведуваат повеќето “изгорени” примероци остане на островот Islay [Islay].

Читайте также:  Виски со мраз.

Пијат виски и да биде здрав. beercop.com