WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Нефилтрирани виски.

…во Принцип, технологијата на производство на виски е многу забавна, и сите околу студ филтрирани виски е голем избор на спорови. Некои тврдат дека виски, секако, сакате да се филтрира. Други тврдат дека ако виски е филтрирани, неговиот вкус е многу различен. Кој е во право? Ајде да се соочиме со тоа.

Целта на филтрирање на виски

Зошто филтрирани виски? Во цел дека за време на ладење, на пример, кога ќе пиете, и со тоа мраз, тоа не стане матна. Фактот дека нефилтрирани виски за време на ладење станува облачно. Тоа е, во суштина, филтрирање на виски е естетска природа. Некои производители сакаат нивниот производ е секогаш чист и јасен. И тоа е се.

Виски и мраз

Како страна забелешка тоа е вреди да се напомене дека пијат виски со мраз не е препорачливо. Мраз во голема мера се намалува температурата на пијалаци, односно, изгуби голем дел од арома и вкус на виски. Плус, на виски е разреден со вода во моментот кога мразот се топи. Не е погрешно да се разредува виски со вода, но не на овој начин.

Читайте также:  Регионите На Шкотска. Главниот Град На Висорамнини. Градот На Inverness.

Во Принцип, секој го разбира негативното влијание на мраз на виски, но останува фактот дека многу го правам. Само, за оваа причина, производители и ангажирани во овој тип на филтрација.

Филтрација технологија виски

Како филтрирани виски? Тоа е, всушност, филтрирани од страна на метод на ладење [студ филтрирање], имено, виски силно ладење. Тоа е достапен масти и протеини kristallizuetsya, талог и потоа се отстранети. Методот на ладно филтрирање на виски е релативно едноставна.

Филтрирање на виски и нејзиниот вкус

Сега, без разлика дали или не филтрирање виски влијае на вкусот? Теоретски, тоа не се. Ако мислите дека за тоа, ако пијалок е вештачки да се отстранат сите честички, многу е веројатно дека тој ќе се промени. Но само во теорија. Во пракса, промена на вкусот се водат за исчезнати.

Читайте также:  Она што е квартал буре?

Но, повеќе до точка. Постои голема разновидност на феномени кои влијаат на вкусот и бојата на виски, но во практичното искуство докажано е дека виски е филтрирани од нефилтрирани тоа е невозможно да се разликуваат. Во смисла на тоа дека луѓето конвенционалните методи [арома, вкус, изглед] тоа не може да се направи.

Вештачки нијансирање

До одреден степен, ладно филтрирање може да се спореди со вештачки разубавувањето на виски. Многу дестилерии се ангажирани во која се додава на пијат карамел да се даде саканата боја. Но, ова нијансирање не е нарушена.

Во одреден момент, темата на филтрација на Скоч виски беше сериозно се разгледуваат и мислев дека тоа ќе биде можно да се направи точка, но на крајот таа продолжува и продолжува да се појават. Можете да најдете голем број на експериментални податоци и, во Принцип, можете дури и може да се обидете да експеримент. Тоа не е тешко. Виски е да не се влошат и не се добива подобро од филтерот. Тоа е, релативно гледано, останува иста.

Читайте также:  Најдобри Скоч виски [од буџетот].

Пијат виски и да биде здрав. beercop.com