WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Како правилно да ги изговара имиња на брендови на Скоч виски?

…ние мора да почне со фактот дека Шкотскиот бренд [виски] повик за “терор” на, не само за оние кои не знаат англиски. Дури и оние за кои англискиот им е мајчин јазик, го направи во името на многу грешки. Ова е точно, и не постои апсолутно ништо за да се срами. Ние ќе се види што е што.

Во Принцип, нема ништо чудно во фактот дека овие имиња се во ред. Ова се јавува најчесто, бидејќи тие имаат Повеќе [повеќе] корени. Повеќе-англиски [модерна] уште се многу различни.

Акцент

Како да се изговара такви имиња правилно во русија? Да почнеме со важни работи како надреден. Ние изберете еден дебел фонт на букви, кои капки акцентот [или повеќе стрес] во зборот. Некои примери?

На пример, пишување [еден слад] glenvИdikh, ние ќе значи акцентот на вториот слоговната, и пишување ЗаловНаШен ќе значи акцент на две слогови: првиот и третиот. Како што знаете, на англиски и Повеќе] акцент варијабилна и да е, со еден збор да се формираат т.н. чекори [скалите].

Па таму ќе одат..

aberfeldy = AburferLDI [име на градот]
aberlour = ИBerlИопрема [име на градот]
ailsa bay = ИLSA Залив
ardbeg = Иgbag [мали пети]
на ardbeg oa = Иgbag MK Наи [име на регионот на островот Islay]
ardbeg corryvreckan = Иgbag coevreКен
auchentoshan = ЗаловЗаШен [областа на работ]
aultmore = ALTMНаР [голем Крик]
balblair = топкатаeR [фарма на рамнините]
ballechin = топчиња со истerhin
balvenie = на Balviухне
benriach = benrИО
benromach = banr наЗаMach
bowmore = БУМЗаР
bruichladdich = brucklИди
bruichladdich octomore = brucklИди Наtomor
bunnahabhain = a BooneИвина [устата на реката]
caol ila = број ИЛа [sound — Острови — Islay]
cardhu = КИRDU [црн камен]
chivas regal = WИти РИGal
cragganmore = kragensНаР [висока карпа]
craigellachie = КрегeLAHI [карпестиот рид]
dalmore = dИLOR
dailuaine = дадеun
dalwhinnie = дадемврне
edradour = edradИопрема
глен garioch = Глен g, Иri [име на локација]
шкотска глен = Глен SKНаШа
glenallachie = ГленИlachi [карпести долина]
glendronach = жлездаНаnah
glenfiddich = glenvИdikh [елени долина]
glenglassaugh = glangИсо
glenkinchie = GlancИNCI [името на долината]
glenlivet = ГленИВит [долината на реката на Телевизија]
glenmorangie = ГленНаопсегот [долина на мирот]
glenmorangie quinta ruban = ГленНаопсег за даИNTA БРИШЕЊЕИn
glenrothes = Глен наЗаthuc [th = thud]
inchmurrin = INMИмаатRin [име на островот]
kilchoman = calhНачовекот
kilchoman machir bay = calhНачовекот мИHeer beth
kilchoman sanaig = calhЗачовек соухnig
laphroaig = LFRЗаg
lagavulin = LahavИмаатна lyna [мелница долина]
ledaig = ЛехИg
macallan = MakНален
mortlach = mНаrtlich
knockdhu anCnoc = nocdОд e. НОЌ
oban = ЗаБен [мал Залив]
порт askaig = порта Иskig
pulteney = pИмаатltni
кралската brachla = pOјаделе brИКП
strathisla = страthИyla [th = thud]
talisker = tИLisker
tamnavulin = tabnavИмаатна lyna [мил хил]
te bheag = таИg
tomatin = ТомИкалај

Звучи и x

Тоа е лесно да се забележи звукот на гл модерна Scots е изречена различно во различни зборови. Конзистентност во изговорот понекогаш е присутна, но јасни правила во однос на ова прашање бр. На пример, езерото Лох Нес е изречена Loда се Носи со звук да, но, се разбира, ако се каже Евеx парични Казни, ќе се разбере без проблеми.

Резултатите

Ние се прикажани само некои примери на изговорот на познатиот [а не па] брендови. Јасно е дека дестилерии во Шкотска се многу повеќе, сепак, користењето на овие релативно едноставни правила, тоа е можно да се прочита речиси секое име. Ако сте заинтересирани за некој друг изговор или акцентот што ние пропушти во овој член, тогаш оставете го вашиот коментар подолу и ние ќе се анализира ги во детали.

Пијат виски и да биде здрав. beercop.com

Рейтинг@Mail.ru