Цената на виски. Како таа е формирана?

…доста интересна прашање. Фактот дека со текот на времето виски како еден производ на пазарот, стануваат се поскапи. Како е во облик на цената? Друг, подеднакво важно прашање: дали тоа значи дека скапо виски е добро?

Стареењето на виски и ангел споделиме

За да започнете, имено, со фактот дека виски е на возраст во барел. На подолг виски е во барел, повеќе виски “изгубени”. Фактот дека барели “дишат”, а некои се дел банални виски evaporates преку дрво. The Scots дури и таму е концептот на “angel’ s share” или “ангел споделување” и во превод.

Соодветно на тоа, повеќе на виски е во барел, на помалку станува. Компании плаќаат за содржината на складишта, плаќаат за нивните осигурување, што е, да го поминат наједноставниот и повеќето директна врска: на подолго виски е во барел, поскапи тоа е.

Постои, сепак, важно. Во одреден момент, на виски во барел ќе почне да се влошува. Ако тоа е overexposed, тоа ќе има многу негативни карактеристики на барел. Тој е премногу дрвени, горчливо и, Воопшто, ќе се претвори во одвратно пијалок. Поради тоа, постои одредена Златна средина и точка на изложеност и точка на гледање на цените.

Оптимална цена на виски

Ајде да се движи кон спецификите. Она што е среќен медиум, во однос на цените? Многу едноставно: Златна средина во современиот пазар (2017) држи околу 100 килограми.

Што значи тоа? Ова значи дека оптимална цена за “the best” виски ќе биде во овој опсег. Јасно е дека опсегот на оваа приближното.

Универзално правило [цени на виски]

Дополнително, поскапи на виски во рамките на до стотици килограми, толку подобро. Тоа е, универзално правило: виски за £ 100, подобар е од виски за 50 фунти во два пати. Ова е многу груб и постојат исклучоци, туку Општо правило е дека.

Изборот и ретки [виски]

По стотици килограми напуштаме во зоната на изборот и ретки виски. Ова е кога нашите универзално правило престанува да работи. Виски за £ 200 нема да биде два пати подобро од виски за 100. Јасно е дека виски за 500 килограми нема да биде пет пати подобро од виски за 100.

Но, важно е да се разбере следниве опции: ова не значи дека виски за 500 килограми нема да биде вкусна. Само често, оваа цена не ќе биде соодветна. Патем, понекогаш дестилерии се измамени во овој поглед: правилата нефер на виски.

Пијат виски и да биде здрав.