WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Бојата на виски.

…нема сомнение, боја на Скоч виски е предмет на многу спорови и дискусии. Постојат неколку теории, но јас ви препорачуваме да одат за да се практикуваат. Па, ајде да видиме. Само треба да се спомене дека ние зборуваме само за еден слад [еден слад] верзии на овој пијалок.

Малку за технологија

Оригинално виски е белузлав и транспарентна течност. Тоа е силна хемија, и во принцип, исто така е можно да се напие. Во иднина, се стави виски во буре, каде се стекнува со соодветна боја.

Во Шкотска се користат различни техники на изложување. Доминантна форма на буриња стратешки само две:
[1] барел на Американската Бурбон
[2] Европската барел од под шери [слатко вино].

Првиот е направен од Американски даб и второто Европско. Интересно, втората вредност значително ги надминуваат првите. Важно: во современиот пазар може да се сретне на други буриња во виски индустријата: од виното, од пристаништето, и така натаму, но во овој напис, ние предлагаме да се разговара само на овие два основни видови.

Американската барели

Американската виски буриња направи повеќе лесно и, во Општа смисла, полесни боја. Во тоа време, како на Европската буриња направи бојата потемна и подлабоко. Соодветно на тоа, кога ќе го видите темно виски, побара во каков тип на барел на виски беше возраст.

Темно виски

Постои заблуда дека е потемна виски, постарите тоа е. Ова е апсолутно не е точно. На пример, виски пет години во шери буриња може да имаат иста боја како виски, и петнаесет години во буриња од Бурбон. Дали ова значи дека првиот од нив со нешто подобро? Одговорот е очигледен: апсолутно не.

Обновливи барели

Тогаш дури и повеќе интересно. Барели користи многу пати. Како по правило, три пати. Понекогаш четири. Едно “правило” е, релативно гледано, десет години. Всушност, животот на еден барел е 30-40 години.

Што сакаш да кажеш? Муцката е отпуштен од внатре, и станува porous, па кога ќе го поставите пијалок внатре, тој брзо се претвора во боја на барел. Потоа барел и возраст на виски, и виски се истури. Потоа на барел се намали внатре и отпуштен од работа повторно. И така на секои десет години. Очигледно е дека секој пат кога барел станува се потенка и потенка. Па десет години во нови барел не се споредува со десет години во барел стариот. The Scots прават шеги за тоа, велат, е како да се направи чај торба четири пати.

Она што влијае на бојата на виски?

Значи она што ние го имаме во моментов? Бојата е под влијание на:
[1] тип барели
[2] возраст [време на изложување],
[3] и во тоа време тоа [барел] се користи.

Всушност, уметноста на виски производство е уметност на правилна манипулација на барели. Ништо повеќе и ништо помалку.

Но, оди еден чекор понатаму. Еден слад виски е пронајдок на поновата историја. Овој тип на виски се појави неодамна. Не сите компании имаат способност за издавање на пазарот возрасни виски corny, бидејќи тој немал време да растат, старите. Она што се случува во овој случај?

Трикови манипулации барели

За вкусот на виски и како таа се менува во различни буриња, ние ќе зборуваме следниот пат. Сега ние сме заинтересирани да е боја. Сега, компанијата измислил трик на мешање на различни серии. Па, на пример, ви се случува да се продава виски на возраст од 17 години. Ќе го чуваат во буриња од двата типа, и потоа се меша нив. Од друга страна, да го издржат прв во ист тип на барели, а потоа и во другите. Излегува она што се нарекува doublewood виски, што е виски, кое е на возраст од двете буриња.

Ова е направено со цел да се даде на виски повеќе боја и порелаксирана вкус. Се верува дека било повеќе или помалку “лоши” серија виски во Бурбон барели да се утврдат неколку-три години во буриња од шери. Јасно е дека од аспект на маркетинг повеќе звучи примамливо, ако пишувате на шишето зборот двојно или тројно. Тие велат дека, како што беше идејата. Тоа е можно значително да се подигне цената.

Европската барели

Патем, тука е исто така интересен. Факт е дека од страна на самите себе, буриња од шери нема подобар буриња од Бурбон, само… даде паралелно со пиво. Било “лошите” серија на пиво, ќе може да ја заврши груби хоп инфузија, и ќе добиете силна ИПА [Индија Бледо Ale]. И, во Принцип, луѓето ќе купуваат силна ИПА, бидејќи таков пазар. Така, шери буриња често се користи како маска не е доволно интересен производ.

Правила нефер виски

Инвестиции во виски не се смета да биде недели и месеци, како и во случај на пиво, но тие со децении. Значи, ако сте го изгубиле илјади барели, тие треба да се, искрено, да бидат снимени.

Во оваа смисла, производителите може да се разберат, а прашањето беше не како етички што се прави. Прашање е како образовани потрошувачот. Малку повеќе на оваа тема може да се најде во член: правила нефер на виски.

Поврзани еден слад виски

…достапни на страниците на овој сајт: КРИТИКА на ВИСКИ

Рейтинг@Mail.ru