WHISKY PORTAL : ВИСКИ : ИНФОРМАЦИОННЫЙ ПОРТАЛ

From the Blog

Барели на шери. [Шери буриња.]

…на Scots почна да се користи на барел од под шери за стареењето на виски, одамна, имено, во 18 век. Зошто е тоа шери? Она што osobennogo во овие буриња?

Ајде да се соочиме со тоа.

Виски буриња и шери

Ние треба да почнеме со фактот дека Scots како шери себе. На првото спомнување на тоа испорака во Единбург датираат од 1548 година. Шери долго, но постојано стекнато популарност и од 18 век стана доста почитуван и почитуван пијалаци.

Во Шкотска во буриња доставени не само шери, но, виното и рум, и тоа беше тогаш дека виски производители се сврте своето внимание кон понудата буриња. Во Шкотска не е да се каже дека многу шуми, па традиционално ова дрво се смета за многу вредни материјали. Производители на виски е на возраст од барели на различни пијалоци, но после години и години шери излезе прво.

Читайте также:  Интересни факти за виски. Зошто дрвја во близина на дестилерија] црно? Ангелски пропорција.

Дополнителни изложеност

Неопходно е да се спомене дека многу често се чува во шери буриња веруваат дополнителни. Има во предвид дека главниот изложеност уште се одвива во буриња од Американски Бурбон, а потоа возраст на виски во местото на шери. Оваа комбинација стана многу популарна алатка за производителите. Малку повеќе детали во врска со овие манипулации може да се најде во боја виски.

Како шери влијае на виски?

На оваа тема има многу разговори, и постојат различни мислења. Важно е да се разбере следново: големо влијание на виски го направи тоа стареење во буриња од шери. Имаат на ум дека шери да виски е непроменета. Тоа е, ако физички виски и шери да додадете со разредување, тогаш саканиот ефект нема да работи.

Читайте также:  Интересни факти за виски. Виски и куче.

Ако едноставно стојат во виски буриња од Европската даб, очекуваниот ефект, исто така, нема да работи. Фактот дека тапанот апсорбира најмногу до 10 литри на шери текот на стареењето. И само по ова е поставен за барел на виски, се кандидира на процеси кои ни даде посакуваниот резултат. Јасно е дека овој резултат беше откриена години подоцна од искуство.

Вкусот на шери

Па што се главните карактеристики на виски, кое е на возраст од овие буриња? Најчесто тоа ќе биде “дебела” овошје и виски, често вкус “сочни сливи” или суво овошје. Некои луѓе ја опишуваат овој вкус како флорални вкус или вкус сладок портокал. Можни отстапувања во една насока или некој друг, но во Целина, дека виски ќе имаат наклон во мек и сладок насока.

Читайте также:  На виски град на светот. Градот Affton. Шкотска.